Dentalna medicina starije životne dobi

Repozitorij

Repozitorij je prazan

Dentalna medicina starije životne dobi

Šifra: 71281
ECTS: 1.5
Nositelji: prof. dr. sc. Amir Ćatić
Izvođači: prof. dr. sc. Vlaho Brailo - Predavanja
dr. sc. Larisa Musić - Predavanja
prof. dr. sc. Sanja Šegović - Predavanja
Prijava ispita: Studomat
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Predavanja 15
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Program predmeta Dentalna medicina starije životne dobi podučava studente problematici osoba starije dobi iz aspekata kliničke stomatologije, sociologije i ekonomije. Produljenje očekivanog trajanja života izazov je za stomatološku i medicinsku struku. Broj starijih ljudi koji traži stručnu pomoć liječnika obiteljske i dentalne medicine različitih specijalnosti drastično raste. Starije osobe posebna su skupina pacijenata koja se po mnogočemu razlikuje od svih ostalih dobnih skupina, te njihove posebnosti valja prepoznati i prema njima prilagoditi terapiju, a u svrhu poboljšanja kvalitete života i nakon završetka aktivnog radnog perioda.
Dijagnoza, planiranje liječenja i liječenje starijih pacijenata trebaju obuhvaćati razmaranje bioloških, psiholoških, socijalnih i ekonomskih parametara pacijenta, uz temeljni dentalnomedicinski problem.
Cilj predmeta upoznavanje je s posebnostima pacijenata starije životne dobi, različitostima dijagnostičkih postupaka, planiranjima terapija i samim izvedbama različitih vrsta terapija, od tehnika održavanja oralne higijene, preko endodontskog liječenja, restaurativnih postupaka tvrdih zubnih tkiva, prilagođenih kirurških zahvata do klasičnih protetskih, ali i implantoprotetskih rekonstrukcija izgubljene estetike i funkcije orofacijalnog sustava.

Studenti će na kolegiju naučiti:
1. Identificirati, interpretirati i sumirati proces starenja i povezane epidemiološke, sociološke, psihosocijalne čimbenika, i utjecaj ovih stanja na oralno zdravlje, kliničke nalaze i posljedične terapije;
2. Razumijeti i prepoznati česta medicinska stanja uključujući njihove etiologije, i izraditi primjeren plan terapije za pacijente starije dobi, te prezentirati dijagnostičke postupke i terapiju na sistematičan način u svrhu postizanja učenja temeljem dokaza.
Literatura:
  1. Obvezna:
    Adnan Ćatović i sur. Gerontostomatologija. Medicinska naklada, Zagreb, 2010.
    Adnan Ćatović i sur. Dentalna medicina starije dobi u praksi. Medicinska naklada, Zagreb, 2018.
  2. Preporučena:
    Pedersen P-H, Walls AWG, Ship JA. Textbook of geriatric dentistry, 3rd Ed. Wiley-Blackwell, New York, 2015.
11. semestar Ne predaje se
Izborni predmeti za 6. godinu - Redovni studij - Dentalna medicina

12. semestar
Izborni predmeti za 6. godinu - Redovni studij - Dentalna medicina
Termini konzultacija:

Izvedbeni plan predmeta dostupan je OVDJE. (Za pristup je potrebno prijaviti se pomoću AAI. Ovisno o pretraživaču, dokument se otvara u novom prozoru ili pohranjuje na računalo.)

Marin Vodanović
Objavljeno: 25. 10. 2021. u 08:16
Uređeno: 19. 9. 2023. u 20:48
Popis obavijesti