Mikroskop u dentalnoj medicini

Repozitorij

Repozitorij je prazan

Mikroskop u dentalnoj medicini

Šifra: 137217
ECTS: 1.5
Nositelji: prof. dr. sc. Marko Jakovac
Izvođači: prof. dr. sc. Marko Jakovac - Pretkliničke vježbe

prof. dr. sc. Darko Božić - Predavanja
izv. prof. dr. sc. Andreja Carek - Predavanja
prof. dr. sc. Ivana Miletić - Predavanja
prof. dr. sc. Vlatko Pandurić - Predavanja
Prijava ispita: Studomat
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Predavanja 15
Pretkliničke vježbe 4
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Predmet "Mikroskop u dentalnoj medicini" bi bio multidisciplinaran i obuhvaćao bi predavanja iz stomatološke protetike, endodoncije, parodontologije i implantologije.
Dentalni mikroskop i druga sredstva za povećanje kao što su lupe omogućuju doktoru dentalne medicine precizniji rad jer pojedine strukture zbog veličine ili translucencije zuba nisu dobro vidljive golim okom. To je posebno izraženo u endodonciji gdje su strukture i polja rada izrazito male. Mikroskop u endodonciji vrlo je raširen i nema moderne literature iz polja endodoncije u kojoj se ne spominje rad na mikroskopu. Svoju primjenu mikroskop i lupe našli su i u mikrokirurgiji gdje se njihovom primjenom rade precizniji zahvati čime se smanjuje trauma i ubrzava oporavak pacijenta. Postoji cijeli niz instrumenata prilagođenih mikrokirurgiji i radu s mikroskopom. U dentalnoj implantologiji uporaba lupa omogućuje preciznije pozicioniranje i bolju vidljivost pri inserciji ili izradi protetskog rada.
Jedno važno područje vezano uz preciznost, lupe i mikroskop, je i brušenje zuba. Danas u doba minimalno invazivne dentalne medicine zahtjeva se izuzetna preciznost koja nije moguća bez optičkih pomagala. Osim toga, optička pomagala služe i za kontrolu rada, kao što je npr. inspekcija otiska ili pregled sjeda protetskog rada. Optička pomagala su osim u dentalnoj medicini izuzetno raširena i u zubotehničkom laboratoriju. Ukoliko doktor dentalne medicine radi s mikroskopom ili lupama, zubni tehničari moraju vidjeti takvu preparaciju kako bi rubne pukotine bile što manje.
Veliko područje koje se otvara i o čemu će biti riječi u ovom predmetu je ergonomija. Rad s lupama, a pogotovo s mikroskopom omogućuje bolju ergonomiju doktora čime se spriječavaju ozljede kralježnice, prvenstveno vrata i ramenog obruča.
Literatura:
  1. 1. Massironi D. Precision in Dental Esthetics. Milano: Quintessence Pub Co. 2005.
    2. Merino E. Endodontic Microsurgery. Quintessence Pub Co. 2009.
    3. Carl Zeiss. Microscopic Dentistry; A Practical Guide. Oberkochen: Carl Zeiss: e-book.
11. semestar Ne predaje se
Izborni predmeti za 6. godinu - Redovni studij - Dentalna medicina

12. semestar
Izborni predmeti za 6. godinu - Redovni studij - Dentalna medicina
Termini konzultacija:

Izvedbeni plan predmeta dostupan je OVDJE. (Za pristup je potrebno prijaviti se pomoću AAI. Ovisno o pretraživaču, dokument se otvara u novom prozoru ili pohranjuje na računalo.)

Marin Vodanović
Objavljeno: 25. 10. 2021. u 08:21
Uređeno: 19. 9. 2023. u 21:27
Popis obavijesti