Izbornik predmeta

Repozitorij

Anketa

Na ovoj stranici trenutno nije odabrana niti jedna anketa!

Povijest dentalne medicine

Šifra: 71337
ECTS: 1.5
Nositelji: izv. prof. dr. sc. Jelena Dumančić
Izvođači: izv. prof. dr. sc. Jelena Dumančić - Seminar

izv. prof. dr. sc. Jelena Dumančić - Predavanja
Prijava ispita: Studomat
Engleski jezik:

1,0,0

Nastava se odvija na hrvatskom jeziku u svim svojim elementima, a stranim studentima koji su pridruženi mješovitoj grupi nudi se mogućnost savladavanja predmeta pomoću dodatnih izravnih konzultacija s nastavnikom i asistentima na engleskom jeziku. Pri tome, nastavnik stranog studenta upućuje na odgovarajuću literaturu na engleskom jeziku te mu osigurava mogućnost polaganja predmeta na engleskom jeziku.
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Predavanja 7
Seminar 8
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Povijest dentalne medicine upoznaje studente s podrijetlom i razvojem stomatologije, što će im pomoći u vrednovanju suvremenih događanja i budućeg razvoja stomatološke struke.
Ciljevi:
- upoznati evoluciju bolesti stomatognatog sustava i njihovog liječenja,
- upoznati podrijetlo i razvoj stomatološke struke,
- unaprijediti priznanje stomatologije kao struke.

Povijest čovječanstva ujedno je i povijest bolesti koje su ga zahvaćale. Patološka stanja zuba i čeljusti, jaku abraziju i parodontnu bolest, nalazimo u pre-Neandertalaca i Neandertalaca. Karijes je bio rijedak u paleolitskih populacija međutim incidencija mu raste prema ranom kamenom dobu, zajedno s potrebom za stomatološkim liječenjem. Najstarije zapise takvih zahvata nalazimo na svicima papirusa iz Starog Egipta i na babilonskim glinenim pločicama.
Dostignuća stomatološkog liječenja opisana su prema izvorima i ostacima antičkih naroda iz cijelog svijeta do prekretnice u 18. stoljeću kad počinje doba moderne stomatologije. Opisana su i dostignuća utemeljitelja stomatološke struke i razvoj stomatoloških disciplina koji se osniva na prirodnim znanostima i tehnološkom napretku, te istraživački rad i edukacija.
Literatura:
  1. 1. Walter Hoffmann-Axthelm, History of Dentistry (1981), Quintessence Publishing Co., Chicago
    2. Zvonimir Kaić, Razvoj stomatologije u Hrvatskoj, Acta Stomatol Croat 2002; 36:5-18.
    3. Dumančić J, Kaić Z. Uz 90. obljetnicu: Eduard Radošević, začetnik visokoškolske nastave iz stomatologije u Hrvatskoj. Acta Stomatol Croat 2012;46(3):176-83.
    4. Ljetopis: Stomatološki fakultet Sveučilište u Zagrebu: 1948. ? 1993., gl. ur. Goran Knežević, Zagreb, Stomatološki fakultet Sveučilište u Zagrebu (1994), 8 ? 29, od str. 234 prilozi zaključno sa slikom 45.
    5. Keros J, Vodanović M, urednici. Monografija 50 godina samostalnosti Stomatološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i 65 godina studija stomatologije. Zagreb: Stomatološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu; 2013.
  2. Ante Škrobonja, Amir Muzur, Vlasta Rotschild, Povijest medicine za praktičare (2003), Adamić, Rijeka
3. semestar Ne predaje se
Izborni predmeti za 2. godinu - Redovni studij - Dentalna medicina

4. semestar
Izborni predmeti za 2. godinu - Redovni studij - Dentalna medicina
Termini konzultacija:

Obavijesti

Poštovani,

seminari iz Povijesti dentalne medicine predviđeni za srijedu 24. svibnja 2017. održat će se u srijedu 31. svibnja 2017. u 17.15 h u predavaonici Gundulićeva 5.

Jelena Dumančić
Objavljeno: 15. 5. 2017. u 23:15

Poštovani,

seminari iz Povijesti dentalne medicine predviđeni za srijedu 10. svibnja 2017. održat će se u odgođenom terminu u srijedu 17. svibnja 2017. u 17.15 h u predavaonici Gundulićeva 5.

Jelena Dumančić
Objavljeno: 27. 4. 2017. u 08:18

Prvo predavanje iz Povijesti dentalne medicine održat će se u srijedu 8. ožujka 2017. u 17.15 h u predavaonici Gundulićeva 5.

Jelena Dumančić
Objavljeno: 27. 2. 2017. u 20:24

Za seminare studenti pripremaju odabrane teme koje će usmeno izložiti uz Power Point prezentaciju u trajanju od 15-20 min.

Pismeni oblik seminara, koji će biti ocijenjen kao ispit iz Povijesti dentalne medicine, studenti su dužni poslati na e-mail dumancic@sfzg.hr prilikom prijave ispita.

Seminarski rad potrebno je napisati kao Word dokument fontom veličine 12. Naslovna stranica treba biti po uzoru na diplomske radove ( naputci za oblikovanje diplomskih radova) samo s naslovom Seminarski rad te ispod toga kolegij Povijest dentalne medicine.

Tekst treba biti u formi eseja, nikako u obliku natuknica. Uputno je provjeriti gramatiku i ispraviti pogreške nastale tijekom tipkanja.

 Boljoj ocjeni doprinijet će uključivanje dodatne literature te slikovni prilozi.

U zaključnom dijelu rada obavezno je staviti svoj osvrt na temu u kontekstu prošlost-sadašnjost-budućnost - promjene do kojih je došlo i koje se tek očekuju u budućnosti.

Slike trebaju biti numerirane, s nazivom te navedene u tekstu na mjestu kad ih čitatelj treba pogledati.

Na kraju rada navodi se popis literature također po uzoru na diplomske radove, a u tekstu brojevi koji upućuju na broj reference korištene za pojedine navode. 

Jelena Dumančić
Objavljeno: 19. 3. 2015. u 16:00

Forum

Sortiraj prema: naslovu | vremenu zadnjeg odgovora | vremenu otvaranja teme
Naslov Odgovori Zadnji odg.

Česta pitanja