Zanimljivosti

Pročitajte, saznajte!

European Computer Driving Licence (ECDL) - Europska računalna diploma - je međunarodno priznati certifikat za korištenje osobnog računala, dizajniran s ciljem uspostavljanja standarda za provjeru osposobljenosti za rad na računalu. Vlada Republike Hrvatske uvrstila je ECDL u strategiju "Informacijska i komunikacijska tehnologija - Hrvatska u 21. stoljeću". Strategijom se određuje primjena ECDL programa u informacijskom obrazovanju službenika i namještenika u državnoj upravi te nastavnog osoblja u osnovnim i srednjim školama. Na stranicama Hrvatskog informatičkog zbora možete pročitati više o stjecanju certifikata, modulima, testnim centrima i dr.

CARNet-ov Edupoint centar pripremio je različite besplatne online tečajeve za akademsku zajednicu među kojima su i ECDL online tečajevi koji korisnicima omogućuju provjeru znanja i pripremu za stjecanje diplome. Za pristup online tečajevima potrebno je upisati korisničko ime i zaporku koje ste dobili e-mailom.

ECDL online tečaj je organiziran u 7 modula:
M1: Osnovni koncepti informacijske tehnologije
M2: Uporaba računala i rad s datotekama
M3: Obrada teksta
M4: Tablične kalkulacije
M5: Baze podataka
M6: Prezentacije
M7: Informacije i komunikacije.

Tečajevi se u potpunosti odvijaju putem Interneta, neovisni su o vremenu i mjestu praćenja sadržaja, a korisnik sam određuje tempo rada. Stečena znanja i vještine moguće je provjeriti testovima integriranim unutar pojedinog modula, a za stjecanje diplome provjera se obavlja u jednom od certificiranih ECDL ispitnih centara.

Netiquette

Netiguette predstavlja skup pravila poželjnog ponašanja u internet zajednici. Želite li saznati više o lijepom ponašanju na internetu posjetite neke od dostupnih mrežnih stranica kao npr. hr-netiquette ili članak u časopisu Lider.

Zanimljivosti

Washington duguje 1,6 milijuna kuna

George Washington, prvi predsjednik, je 1789. posudio dvije knjige u knjižnici New York Society koje još nisu vraćene. Zakasnina je sad 1,6 milijuna kuna. Knjižnica neće od Vlade SAD-a tražiti povrat duga, te traže da im knjige vrate (ds)

 

Vijest je objavio list 24sata 19. travnja 2010. godine (2010;6(1811)).

Izvorni članak možete pročitati u Guardian-u.

Hrvatska poslovica kaže: Cijela kuća može izgorjeti, ali dug će izaći kroz dimnjak!