Obavijesti

Nova knjiga

U knjižnici su dostupni primjerci novo izašle knjige Maksilofacijalna kirurgija Prof. dr. sc. Ivice Lukšića. Nakon više od četvrt stoljeća izdan je novi udžbenik iz maksilofacijalne kirurgije namijenjen studentima Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, studentima stomatologije te liječnicima obiteljske medicine i dentalne medicine.

 

U Središnju stomatološku knjižnicu je stigao vrlo zanimljivi priručnik pod naslovom "Vježbe za muskuloskeletno zdravlje" naše prof. Irene Bagarić. Priručnik je odličan vodič koji sadrži niz jednostavnih vježbi koje se mogu svakodnevno provoditi kod kuće ili na radnom mjestu. Stoga, dođite u našu Knjižnicu i posudite ovaj slikoviti priručnik koji će vam pomoći u očuvanju zdravlja i njegovom poboljšanju.

 

 

 

 

Pročitajte, saznajte!

European Computer Driving Licence (ECDL) - Europska računalna diploma - je međunarodno priznati certifikat za korištenje osobnog računala, dizajniran s ciljem uspostavljanja standarda za provjeru osposobljenosti za rad na računalu. Vlada Republike Hrvatske uvrstila je ECDL u strategiju "Informacijska i komunikacijska tehnologija - Hrvatska u 21. stoljeću". Strategijom se određuje primjena ECDL programa u informacijskom obrazovanju službenika i namještenika u državnoj upravi te nastavnog osoblja u osnovnim i srednjim školama. Na stranicama Hrvatskog informatičkog zbora možete pročitati više o stjecanju certifikata, modulima, testnim centrima i dr.

CARNet-ov Edupoint centar pripremio je različite besplatne online tečajeve za akademsku zajednicu među kojima su i ECDL online tečajevi koji korisnicima omogućuju provjeru znanja i pripremu za stjecanje diplome. Za pristup online tečajevima potrebno je upisati korisničko ime i zaporku koje ste dobili e-mailom.

ECDL online tečaj je organiziran u 7 modula:
M1: Osnovni koncepti informacijske tehnologije
M2: Uporaba računala i rad s datotekama
M3: Obrada teksta
M4: Tablične kalkulacije
M5: Baze podataka
M6: Prezentacije
M7: Informacije i komunikacije.

Tečajevi se u potpunosti odvijaju putem Interneta, neovisni su o vremenu i mjestu praćenja sadržaja, a korisnik sam određuje tempo rada. Stečena znanja i vještine moguće je provjeriti testovima integriranim unutar pojedinog modula, a za stjecanje diplome provjera se obavlja u jednom od certificiranih ECDL ispitnih centara.

Netiquette

Netiguette predstavlja skup pravila poželjnog ponašanja u internet zajednici. Želite li saznati više o lijepom ponašanju na internetu posjetite neke od dostupnih mrežnih stranica kao npr. hr-netiquette ili članak u časopisu Lider.

Zanimljivosti

Washington duguje 1,6 milijuna kuna

George Washington, prvi predsjednik, je 1789. posudio dvije knjige u knjižnici New York Society koje još nisu vraćene. Zakasnina je sad 1,6 milijuna kuna. Knjižnica neće od Vlade SAD-a tražiti povrat duga, te traže da im knjige vrate (ds)

 

Vijest je objavio list 24sata 19. travnja 2010. godine (2010;6(1811)).

Izvorni članak možete pročitati u Guardian-u.

Hrvatska poslovica kaže: Cijela kuća može izgorjeti, ali dug će izaći kroz dimnjak!